Krompir kapitalac

11.09.2015.

KROMPIR  KAPITALAC

VIŠEGRAD – Od davnina su plodne oranice pokraj Drine, na području višegradske opštine bile poznate po uzgoju raznog povrća a naročito krompira. Ovih dana u selu Sase na imanju N.G. prilikom vađenja krompira otkrivena je prava grdosija-krompir kapitalac neobičnog oblika.

Vlasnik ovog čuda prirode, kaže da je bio jako iznenađen kada mu se pod motikom ukazao dzinovski krompir. Svi su se ibretili kad je vaga pokazala da teži 1.740 grama.

Domaćin je u proljeće zasadio njivu sjemenskim krompirom, sorte „Dezire“ ne nadajući se da će kad dođe vrijeme vađenja roda zateći ovu gromadu od krompira. Pravo je čudo i da ga nije oštetio sječivom motike obzirom na njegovu konfiguraciju.

On kaže da je našao još dosta krupnih plodova koji teže i do jednog kilograma.

„Veoma sam zadovoljan prinosima. Od jednog kilograma sjemena nalazim po 20 kilograma roda“, priča mladi domaćin, te ističe kako je sve uzgajano bez hemije, čisto organski, uz obilno zalijevanje bašte.

On veli da će svog „kapitalca“ sačuvati za izložbe na poljoprivrednim sajmovima od kojih je najpoznatiji u Rogatici koji se održava baš u čast nadaleko čuvenom boričkom krompiru.

Biće to prava prilika da ljudi vide i dive se ovom džinovskom krompiru a možda će ga i pokloniti nekom trgovcu za izlog.