Novo u Lovačkom udruženju „Rogatica“ – Odstrijeljeno 18 veprova

12.12.2016.

veprovi-4

ROGATICA – U lovnu sezonu na divlje svinje, vuka i medvjeda za period 2016/2017. oko 200 članova Lovačkog udruženja „Rogatica“, koje gazduje lovištem „Mednik“ u površini od nešto manje od 43.000 hektara, ušli su 8. oktobra sa planom odstrela od 116 divljih svinja među kojima je 38 veprova, 29 krmača i 49-toro prasadi.

Lovna sezona na čijem otvaranju su bili i brojni gosti iz Bijeljine, Zvornika, Užica, Novog Sada, Beograda i nekih drugih mjesta, traće do 31. januara iduće godine. Može biti i kraća ako se ispuni plan odstrijela pojedine vrste divljači.

Kako reče predsjednik rogatičkih lovaca Radoslav Ristanović do 5. decembra odstrijeljeno je 62 grla divljih svinja, od čega 18 veprova i po 22 krmače i prasadi i što je posebno važno ni jedno grlo nije bilo zaraženo trihinelom ili nekom drugom bolešću.

veprovi-1

Pošto se u dosadašnjem toku sezone više družilo, a manje lovilo, Ristanović očekuje da će plan odstrela divljih svinja biti ispunjen. Štete, naglasio je on, neće biti i ako se ne ispuni, nadoknadiće se to idućih sezona.

Lov na vuka kao predatora je stalno otvoren. Ne čini veće štete pa i lovci ne mare za njima iako je na posljednjem snijegu primijećeni tragovi većeg broja vukova oko mečilišta ŠG „Sjemeć“ na Bokšanici i u Sjemeću. Medvjedi spavaju, a zečeve i lisice niko ne lovi. Mnogi lovci kažu – ne isplati se na njih patron trošiti.

veprovi-3

NA TROFEJNOJ OCJENI 40 PARI ROGOVA

Jedan od pokazatelja uspješnosti ovogodišnje sezone lova na srneću divljač članova Lovačkog udruženja „Rogatica“ bilo je i ovih dana ocjenjivanje trofejne vrijednosti rogova odstreljenih srndaća.

Prema planu odstrela moglo se odstrijeliti 40 životinja. Toliko ih je i odstrijeljeno reče Radoslav Ristanović, predsjednik rogatičkih lovaca. Od svih 40, posebna komisija na čiji sastav je dalo saglasnost i resorno ministarstvo u Vladi Republike Srpske, ocjenjivala je trofejnu vrijednost. Najviše sic poena – 106,75, dobili su rogovi srndaća koga je odstrijelio Novak Abazović.

Na drugo mjesto sa 101,22 poena plasirali su se rogovi srndaća koga je odstrijelio Siniša Stojančević, a na treće sa 99,55 poena rogovi srndaća koji je došao na nišan Gorana Lukića.

– Ono što je nama najvažnije, naglašava Ristanović, jeste činjenica da su svi odstrijeljeni primjerci srndaća bili zdravi i bez prisustva „plavog jezika“ i drugih bolesti. Uz to, važno je i to što se pokazalo da je brojnost ove vrste divljači sasvim zadovoljavajuća. To je dokaz domaćinnskog korišćenja lovišta od odstrela do soljenja i zimske ishrane u vrijeme velikih snjegova.

veprovi-2

ZAPAŽEN UČINAK ABAZOVIĆA

Ovogodišnji laureat rogova srndaća Novak Abazović relativno je mlad čovjek. Pri kraju je 30-te godine života, a već je više od 10 godina aktivni lovac sa zapaženim lovačkim učinkom.

– Odstrijelio sam skoro 20 divljih svinja u čemu su i tri kapitalna primjerka. U lovnoj sezoni 2013/2014. na svoj lovački konto uknjižio sam i tri vuka, što je želja svakog lovca. Tu je i najmanje pet srndaća među kojima je i ovogodišnji koga sam kao član Lovačke grupe Tomislava Babića odstrijelio 21. avgusta u rejonu Borovca na područlju Mjesne zajednice Kozići. Odstrijeljena životinja bila je u odličnoj kondicviji sa oko 25 kilograma, priča Abazović.