Kolegij Saveza RVI u Rogatici – Analiza rada i dogovor za naredni period

31.03.2018.

ROGATICA – Juče je u Rogatici održana prva sjednica Kolegija Saveza ratnih vojnih invalida (RVI) Republike Srpske koga sačinjavaju predsjednik Saveza Dragan Vrhovac, predsjednik Skupštine Milomir Ećimović, predsjednik Predsjedništva Dragan Milanović i još dva člana.

Razmatrana je, reče Milomir Ećimović, aktivnost Saveza u prvom tromjesečju tekuće godine. Tom prilikom rečeno je da su Predsjedništvo i Savez kao cjelina ostvarili dobre rezultate. Pored ostalog na dobrom su putu da u saradnji sa Sponom (RVI, Veterani, logoraši i Udruženje žena žrtava rata) nametnu potrebu izmjene Ustava Republike Srpske u kome bi umjesto dosadašnje odredbe „boračke kategorije“, koju kao neodređenu kategoriju mnogi zloupotrebljavaju, bila ugrađena zakonska definicija „borci, vojni invalidi i porodice poginulih boraca“.

Da se to ostvari formirana je i posebna komisija iz Spone, gdje je i predstavnik RVI-a.

O tome, naglašava Ećimović, i o potrebi da se ubrza donošenje uredbe o stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju RVI biće govora i na predstojećem sastanku sa Premijerkom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, koji bi trebao da se održi narednih nekoliko dana.

U razgovooru sa Premijerkom bi treba da se aktuelizuje i pitanje ekonomske podrške Vlade nezaposlenim RVI koji žive na selu ili imaju sitni biznis da ga osnaže. Prijedlog je da to, kao i do sada, bude 2500 maraka po jednom invalidu.

Na kolegiju je dogovoreno da se i ove godine održi Ribolovni kup RVI uz učešće svih opštinskih organizacija, a domaćin će, početkom juna, biti invalidi Prnjavora.

Kolegij je i ovoga puta razmatrao neka socijalna pitanja članova Saveza. Iz te rasprave proizašla je odluka da se sa 500 maraka pomogne Radenko Jovanović iz Ribnika i sa po 300 maraka Božo Kalajdžić iz Foče i Sredoje Čolić iz Rogatice.

RVI