SO Rogatica – Načelnik i direktori Javnih ustanova uspješno radili

30.03.2018.

ROGATICA – Načelnik opštine Milorad Jagodić i direktori Javnih ustanova Dom zdravlja „Dr Zoran Mitrović“ Siniša Milješić, Dječijeg vrtića „Bambi“ Nataša Duvnjak, Centra za socijalni rad Marina Ćosović, Turističke organizacije Predrag Ujić, Centra za kulturu „Radenko Mišević“ Slaviša Bojović, Narodne biblioteke Milojka Krsmanović i Javnog preduzeća „Komrad“ Danka Krčo na danas održanoj 17. redovnoj sjednici SO-e dobili su zadovoljavajuću ocjenu za rad tokom prošle, 2017, godine.

Istina Dom zdravlja poslovao je sa finansijskim gubitkom od 87.432 marke i „Komrad“ od 34.024,05 maraka. Za ove gubitke izneseni su opravdani razlozi i predložene mjere da se oni saniraju i sa pozitivnim rezultatima dočeka kraj tekuće godine.

Posebno pozitivne ocjene i pozicije i opozicije, glasanjem svih 19 odbornika, dobili su izvještaji Dječijeg vrtića „Bambi“ i Narodne biblioteke, dok su ostali izvještaji pa i načelnika opštine prošli glasovima 12 odbornika pozicije, ali bez nekih velikih primjedbi na rad i finansijsko poslovanje od strane opozicije.

I na ovoj sjednici doneseno je više različitih odluka. Među njima je odluka o donošenju Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta tokom 2018. godine za čiju realizaciju će biti potrebno da se izdvoji 2,434.590 maraka. Tu je i odluka o ustupanju na korišćenje bez naknade sanitetskog vozila „Peugeot BOXER“ Domu zdravlja „Dr Zoran Mitrović“, koje je kupljeno sredstvima Vlade Republike Srpske u sklopu projekta „Nabavka sanitetskog vozila“, te odluka o usklađivanju osnivačkog akta JU Turistička organizacija opštine sa najnovijim propisima koji regulišu oblast turizma.

Vrijedna pomena je i odluka kojom je utvrđena prosječna konačna građevinska cijena metra kvadratnog korisne površine stambenog i poslovnog prostora za 2018. godinu u visini od 460 maraka razrađena po zonama, pa će tako u prvoj zoni iznositi 27,60 maraka po metru kvadratnom, a u zadnjoj šestoj, 4,60 maraka, koliko je iznosila i prošle godine.

Odbornici su razmatrali i glasovima svih prisutnih odbornika usvojili i Informaciju o provođenju zakona i drugih propisa iz oblasti zaštite boraca, invalida rata i porodica poginulih boraca.

Zanimljivo je da je na području opštine kategorisano 2.271 borac, od čega prve kategorije 1319, druge i treće po 137, četvrte 171, pete 137, šeste 175 i sedme 195.

Neko od boračkih prava koristilo je 1647. Godišnji i mjesečni borački dodatak koristilo je 1612 boraca.