Drugi dan Ilindanskog sabora na Borikama [FOTO]

02.08.2018.

ILINDANSKO POSIJELO BAŠTA TRADICIJE

ROGATICA – Sinoć, drugi dan, Ilindanskog sabora na Borikama počeo je večernjim bogosluženjem u hramu Svetih apostola Petra i Pavla uz sasluženje protojereja stavrofora Novice Ćebića i Milorada Novakovića i paroha boričkog Njegoslava Jelisića.

To je bila uvertira u kulturno-zabavni program pod naslovom „Ilindansko posijelo“ koje baštini izvorne pjesme i druge običaje ovog kraja, koga je prigodnom besjedom blagoslovio protojerej i starješina boričke crkve Njegoslav Jelisić, a zvanično otvorio načelnik opštine Milorad Jagodić.

U nastavku slijedio je jedno i po časovni kulturno-zabavni program. Otvorio ga je prigodnom zdravicom Dragoljub Stojanović, iz Novog Goražda, šampion zdravičara Guče. A onda, jedni iza drugih redale su se izvorne muške i ženske pjevačke grupe. Posjetioci, i pored toga što vremenske prilike nisu bile baš naklonjene organizatorima, su imali priliku da poslušaju izvornu grupu „mladi Boričani“ i žensku i mušku pjevačku grupu KUD-a „Sretenje“ iz Rogatice, „Izvora“ iz Čajniča, „Romanije“ Sokolac, „Plavi neveni“ iz Foče, „Mladosti“ iz Pala, „Rade Jamina“ iz Višegrada i „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda.

Nastupili su i folkloristi KUD „Stara Gora“ iz Rogatice kolom „Kosovska balada“, a posebnu pažnju izazvao je nastup muzičkog sastava „Katera“ iz Istočnog Sarajeva.

Na kraju programa, koga je i pored dosadne sitne kišice, pratio veći broj Boričana i njihovih ilindanskh gostiju, prigodne poklone za pomoć Srpskoj pravoslavnoj Crkvenoj opštini Borika, načalniku opštine Miloradu Jagodiću i predsjedniku Skupštine opštine Rogatica Đoki Razdoljcu, uručio je protojerej Njegoslav Jelisić, a program je, zbog intenzivnijeg padanja kiše, nastavljen pod šatorom, gdje je za pozvane goste priređena večera i zabavni program u kome je svoj prilog dao Radmilo Zekić i Zoki bend. Sijelilo se do kasno u noć.