Slavlje u KUD „Sretenje“ u Rogatici – Koncert folklora slavlju u čast [FOTO]

11.02.2019.

ROGATICA – Povodom krsne slave Sretenja Gospodnjeg i 16 godina rada, KUD „Sretenje“, koje radi pri Crkvenoj opštini Rogatica, priredilo je sinoć u sportskoj dvorani u Rogatici tradicionalni koncert folklora, čijem održavanju su podršku dali Opština, ŠG „Sjemeć“ i neki drugi privredni kolektivi.

Uz članove KUD-a slavljenika na koncertu su kao gosti učestvovali folkloristi iz „Prosvjete“ u Rudom, „Mladosti“ sa Pala, „Izvora“ iz Čajniča i „Mosta“ iz Bratunca.

Koncert su otvorile nade folklora KUD „Sretenje“, a onda su na zadovoljstvo prisutnih ljubitelja narodnih igara, nastupali članovi gostujućih društava igrajući kola iz Šumadije, Kosova, Vranja i Bosilgradskog krajišta.

Više desetina gledalaca posebno su pozdravili članove KUD „Most“ iz Bratunca, kojim je ovo prvo gostovanje u Rogatici. Oni su odigrali kolo Binačka Morava, a prethodio mu je nastup rogatičkim posjetiocima ovakvih smotri izvođača izvornih pjesama poznate Olje Babić koja je uz pratnju na gitari Đorđa Nikolića otpjevala baladu „Heroji sa Košara“.

Kao što su mladi članovi KUD-a „Sretenje“ otvorili, oni su, ali u izvođenju prvog ansambla, i zatvorili ovaj cjelovečernji kulturno-umjetnički događaj.

Prisutnim na koncertu i ovog puta obratio se osnivač „Sretenja“ protojerej-stavrofor Gvozden Arambašić, koji nakon odlaska iz Rogatice, svešteno služi u Sremskoj Mitrovici.

Toplo pozdravljen od svojih Rogatičana on je rekao: „da što Bog daje to mu niko ne može uzeti, a njemu je dao Rogaticu i Rogatičane i oni su mu uvijek u srcu“.

Sudeći po aplauzu i on je u srcu Rogatičana.

Zanimljivost ovog događaja je u tome što su u dijelu dvorane namijenjene gostima uglavnom bila sveštena lica, pa i različitih eparhija. Nije bilo predstavnika opštine, privrede, javnih i društveno-političkih struktura.