Održana manifestacija „Dan knjige u porti crkve“

14.09.2019.

NOVO GORAŽDE – U porti crkve Sv. Đorđa u Novom Goraždu 10. septembra je po treći put održana aktivnost pod nazivom „Dan knjige u porti crkve“.

Ove godine, tema ove manifestacije bila je Goraždanska štamparija i veliki ovogodišnji jubilej, 500 godina njenog postojanja.

Dobrodošlicu i pozdravnu poruku uputio je jerej Mihajlo Andrić, paroh crkve Sv. Đorđa u Novom Goraždu, koji je govorio o značaju pisane riječi, koja čini čovjeka čovjekom, koja može da zagrli čitav svijet i sve ljude.

O značaju i kulturi Goraždanske štamparije i knjiga koje su se štampale u istoj, govorila je direktorica JU Narodna biblioteka „Božidar Goraždanin“ Bobana Vidaković. Ona je istakla važnost Naučno-istraživačkog projekta „Goraždanska štamparija 1519-1523“ i njeno mjesto u srpskom i rumunskom štamparstvu i značaj za ćirilično štamparstvo 16-og vijeka. Ovaj projekat je realizovan u periodu od 2003. do 2008. godine, a rukovodilac i odgovorni urednik bio je prof.dr Dragan Barać.

O zastavicama i inicijalima knjiga Goraždanske štamparije govorila je učenica trećeg razreda gimnazije Marija Đurđević, dok je mladi poeta Milenko Dačević pročitao „Moljenije Đurđa Ljubavića časnim prezviterima“ koje se smatra začetkom štampanja djela u srpskoj književnosti.

Ovoj aktivnosti prisustvovali su predstavnici islamske zajednice iz Goražda, predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života, kao i učenici osnovnih i srednjih škola iz Goražda i Novog Goražda.

Manifestacija se obilježava u organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju i Narodne biblioteke „Božidar Goraždanin“ iz Novog Goražda, a ima za cilj unapređenje međureligijskog dijaloga kroz promociju kulture naroda u Bosni i Hercegovini.