Čašica između časova

23.09.2011.

Foča - Srednjoškolski centar

Prema važećim zakonskim propisima, strogo je zabranjeno usluživati maloljetna lica alkoholom, kako u ugostiteljskim objektima, tako i u trgovinskim radnjama. Međutim, kao i u većini drugih slučajeva, ove zakonske odredbe su samo mrtvo slovo na papiru. I u Foči su brojni primjeri maloljetničke delikvencije koji su posljedica konzumiranja alkohola. Tako je nedavno došlo do obračuna srednjoškolaca, i to već drugog dana školske godine, a po svemu sudeći, uzrok svemu bio je alkohol. Prema riječima jednog od roditelja učenika, koji ne želi da mu se pominje ime, tuča se dogodila u školskim prostorijama, dok u Srednjoškolskom centru do demantuju i tvrde da je do obračuna učenika prvih razreda došlo u ugostiteljskom objektu Plava špilja koji se nalazi preko puta škole.

Pedagog Srednjoškolskog centra, Sanja Kulić kaže da su učenici tuču započeli još prethodnog vikenda u jednoj od fočanskih diskoteka, a da se nastavila nekoliko dana kasnije u kafiću pored škole:
– Informaciju o incidentu dobili smo od školskog policajca. Sve se dogodilo ispred obližnjeg kafića, a ne u školi. Kako smo saznali, ta tuča je krenula još u petak uveče u nekom od kafića u gradu i nastavljena u utorak u kafiću ispred škole. Preduzeli smo mjere predviđene protokolom o suzbijanju vršnjačkog nasilja. Obavili smo razgovore sa učenicima i imamo namjeru vršiti pojačan nadzor nad njima. Održaćemo roditeljske sastanke i upoznati roditelje. U tuči je učestvovalo šest učenika prvih razreda stručnih škola, a o težini fizičkih povreda nismo upoznati. Učenici koji ispoljavaju nasilničko ponašanje uglavnom su iz porodica u kojima postoji određeni vid vaspitne zanemarenosti – kaže pedagog Kulić.

Direktorica Srednjoškolskog centra, Borka Kovač, kaže da je riječ o vrloj živoj i hiperaktivnoj generaciji učenika, pa će profesori imati dosta posla:
– Upoznati smo da se radi o učenicima koji su imali dosijee u osnovnoj školi, a koje smo mi preuzeli upisujući ih u našu školu. I u osnovnoj školi su radili slične prekršaje i vršili nasilje nad primjernim učenicima. Trudićemo se da ih pojačanim nadzorom konstantno kontrolišemo, a u saradnji sa njihovim roditeljima, Centrom za socijalni rad i krim službom policije. Teško je uspostaviti kontakt sa svim roditeljima, s obzirom da su mnogi od njih na sezonskom radu i to je veliki problem u funkcionisanju takvih porodica. Mi, inače, na svim sastancima na kojima se govori o bezbjednosti u Foči ističemo problem točenja akohola maloljetnicima. Mi nismo u stanju da se s tim borimo, ali postoje nadležni organi koji bi trebalo o tome da vode računa. Stalno potenciramo na blizinu kafića koji se nalaze preko puta škole, te da oni koji su nadležni da izdaju dozvole moraju voditi računa koliko su ti objekti udaljeni od škole. Imamo problem sa učenicima koji u vrijeme velikih odmora trče u te kafiće i, moguće, konzumiraju alkohol. U samoj školi, učenici ne smiju praviti probleme jer je sve pokriveno kamerama, ali mi se trudimo da naši učenici budu primjerni ne samo u školi, već i u gradu i teško nam je kada čujemo da su izvršili neko nasilje- kaže direktorica Kovač.

Iako u Srednjoškolskom centru tvrde da su informaciju o tuči dobili od školskog policajca, u stanici policije u Foči nemaju nikakvih podataka, s obzirom da taj slučaj, kako je rečeno u policiji, nije ni prijavljen. Ali, potvrđuju da je generalno u slučajevima nasilja među maloljetnicima alkohol prisutan i najčešće je glavni uzrok narušavanja javnog reda i mira. Policija ima ovlašćenje da u slučaju zaticanja maloljetnika u kafiću da pije alkohol naplatiti kaznu valsniku objekta. Veći problem je, smatraju u Stanici policije Foča, usluživanje maloljetnika akoholom u trgovinskim radnjama. Tu vrstu kontrole provodi opštinska inspekcija. Na nedavno održanom sastanku Foruma za bezbjednost, najavljeno je da će septembar biti mjesec pojačane kontrole od strane svih opštinskih inspekcija.

Načelnik Odjeljenja za inspekcije, Zoran Krunić, kaže da problem točenja alkohola maloljetnicima nije toliko izražen:
– Prošle sedmice tržišna inspekcija je svaki dan u toku velikog odmora obilazila kafiće pored Srednjoškolskog centra i nije primjetila nijedan slučaj točenja alkohola maloljetnicima. Trenutno su ispektori na bolovanju i čim se vrate na posao nastavićemo kontrole. Opštinski inspektor samo vizuelno može da utvrđuje da li maloljetnik u kafiću konzumira alkohol, ali nema pravo nikoga da legitimiše. Inspekcija kontroliše koliko je u mogućnosti i usluživanje u prodavnicama, ali bi policija mogla više da povede računa o dešavanjima po parkovima u kasnim noćnim satima – smatra Krunić.

Još jedan vid nasilničkog ponašanja, pretežno maloljetnih osoba, je i uništavanje rekvizita u parkovima: lomljenje klupa, klackalica, čupanje cvijeća, lomljenje mladih stabala… Nasilničko ponašanje maloljetnika problem je čijem rješavanju sve strukture društvene zajednice moraju posvetiti mnogo više pažnje. Svako će reći da je, generalno, društvo u krizi i da ovakve pojave ne treba da čude, ali se nekako čini da su u Foči posebno izražene. Kada sistem kontrole i kažnjavanja ne funkcioniše na najbolji način, tada je sve dozvoljeno. Oni koji su skloni nasilju manje prezaju od takvih postupaka kada unaprijed znaju da neće biti kažnjeni. (I.J.)

Kazna za konobara 400 maraka

Kada je u pitanju točenje alkohola maloljetnicima, u fočanskoj policiji ističu da je ove godine ta pojava značajno smanjena zahvaljujući akciji policije „Mladost“. Svakog vikenda, u okviru ove akcije, pripadnici fočanske policije obilaze kafiće i legitimišu posjetioce. U slučaju zaticanja maloljetnika sa alkoholom, kazna za konobara je 400 maraka, a za vlasnika objekta još veća- kažu u Stanici policije Foča. Za razliku od prošle godine, kada je naplaćeno više kazni, ove godine je izrečena samo jedna takva kazna, što upućuje na pad ovog vida kršenja zakona. Zna se, međutim, desiti, dodaju u policiji, da je maloljetno lice u društvu punoljetne osobe koja može da tvrdi da je piće njegovo, tako da je u tom slučaju policija nemoćna.

Tri lokala na pragu škole

U blizini Srednjoškolskog centra nalaze se tri ugostiteljska objekta koji, pored ostalog, u ponudi imaju i alkoholna pića. Iako u školi smatraju da, po zakonu, u krugu od 500 metara, nije dozvoljen rad kafića u kojima se toči alkohol, u opštini to demantuju.
– U blizini Srednjoškolskog centra se nalaze picerija Plava špilja, sendvič bar Mali princ i SUR Daći. Svi ovi objekti su otvoreni u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu u kojem ne postoji nikakvo ograničenje kada je u pitanju blizina škole – kaže službenik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, Milenka Plemić.

Treba da reaguje Skupština opštine

Načelnik za inspekciju, Zoran Krunić smatra da bi problem opijanja učenika u kafićima u blizini škole mogao biti riješen skupštinskom odlukom o zabrani točenja alkohola u tim objektima:
– Skupština opštine može da donese odluku da se u krugu od 400 metara od škole zabrani prodavanje alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, tako da Odjeljenje za privredu ne bi izdalo rješenje za prodaju alkoholoa, a inspekcija bi lakše mogla sve to kontrolisati – ističe Krunić.

(Foca24.info)