Kroz istraživanje do prijateljstva i novih naučnih saznanja

29.11.2011.

Promocija knjige

U Narodnoj biblioteci “Branko Ćopić” u Čajniču kroz promociju knjige, predstavljeni su i rezultati Projekta EKO centra Čajniče – Prijepolje

Kroz istraživanje do prijateljstva i novih naučnih saznanja

ČAJNIČE – EKO projekat prekogranične saradnje između opština Čajniče – Prijepolje, koji je donirala Evropska Unija, a sufinansirale i realizovale ove dvije partnerske opštine, priveden je kraju, a kao rezultati istraživanja biodiverziteta, ostale su da svijedoče knjige i jako prijateljstvo među mladim ekolozima, koji su učestvovali u ovom Projektu EKO centra.

Sa ciljem da javnosti budu predstavljeni rezultati Projekta EKO centra Čajniče – Prijepolje, u Narodnoj biblioteci “Branko Ćopić”, održana je promocija knjiga “Biodiverzitet područja Cicelj” i “Florističke i faunističke odlike Aljinovića i okoline. Najveću pažnju prisutnih na ovoj promociji, privukla je knjiga “Biodiverzitet područja Cicelj”, o kojoj su ovom prilikom govorili njeni autori, prof. Jugoslav Brujić, njegov asistent Đorđije Milanović i asistent projekt menadžera Njegoš Tupeša, koji je ujedno otvorio ovu promociju.

Promocija knjige - Cicelj

– Pred nama je tek jedan dobar početak, koji smo ovaj put ostvarili uz podršku EU i sredstava opštine Čajniče. Cilj EKO projekta, nije bilo samo jedno djelo, odnosno knjiga, ali bismo je mogli svrstati u jednu završnu i uspiješnu oblast našeg istraživanja. EKO centar je bio jedan dio ljepših poslova u ovoj oblasti, te se stoga i nadam, da će se naše članstvo i dalje širiti, a da će biti još ovakvih zajedničkih projekata u kojima ćemo kroz saradnju moći organizovati neke od akcija, koje se odnose na zaštitu prirodnih vrijednosti, rekao je u svom obraćanju mladim ekolozima Njegoš Tupeša.

Sam EKO projekat, bio je posvećen i namjenjen sklapanju prijateljstava među učesnicima kampa, kroz koristan istraživački rad, potvrdio je profesor Banjalučkog Šumarskog fakulteta Jugoslav Brujić.

– Ovaj projekat je prije svega posvećen mojim malim drugarima iz kampa. Bilo je tu mnogo konsekvenci, ali vi ste glavna karika naše saradnje, sve drugo je na neki način sporedno. Postigli smo naš najveći i najznačajniji rezultat, odnosno, razvili smo jako prijateljstvo među mladima iz Čajniča i Prijepolja, a iz vašeg druženja stvorena je zajedničkim zalaganjem i knjiga u kojoj je planina Cicelj kod Čajniča, postala junak cijele ove priče, naglasio je prof. Brujić.

Bogatstvo kojim obiluje Cicelj, a koje je kroz ovaj projekat doživjelo svijetlost dana, dalo je mladim ekolozima iz Čajniča satisfakciju kroz godine koje dolaze, gdje trebaju istrajati na očuvanju ovog vrijednog predjela.

– Vi ste ovde još neko vrijeme, možda ćete otići iz ove sredine, ali ćete biti osjećajem primorani da se opet vratite. Uvijek ćete se vratiti i ponovo doći, a dok ste ovde, na vama je težak zadatak, da kroz godine koje dolaze, istrajete na očuvanju ovog vrijednog predjela, da budete njegovi istraživači i čuvari, a da gradeći priču o formiranju novog zaštićenog predjela u Republici Srpskoj, nadograđujete sebe i širite svijest drugima o prirodi i odnosu sa njom, poručio je drugarima iz kampa, asistent ovog projekta Đorđije Milanović.

Zapažajući ljepotu i značaj ovog područja, još iz vremena bivše Jugoslavije, prostorni planovi su izdvajali Cicelj kao vrijedno i zaštićeno dobro, koje je upisano u registar zaštićenih područja 1969. Godine u kategoriju “Rezervat prirodnih predjela”. Međutim od tada, pa sve do današnjih dana, nije izvršeno nikakvo istraživanje Cicelja, kao ni drugih dijelova opštine Čajniče. Ova knjiga predstavlja prvi dokaz njegovog biodiverziteta, koja će mnogima poslužiti kao osnova za buduća istraživanja.