BiH dobija dva ostrva i vrh Kleka

Agencije - 30. jula 2012. 058.ba

Neum - karta

ZANIMLJIVOSTI – Prema sporazumu Tuđman-Izetbegović Hrvatska BiH prepušta vrh poluostrva Kleka i ostrva Veliki i Mali Školj u Neumskom zalivu.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da će Sporazum o razgraničenju sa BiH, koji su 1999. godine potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, biti upućen u parlament na ratifikaciju.

Prema ovom sporazumu, Hrvatska će BiH prepustiti vrh poluostrva Kleka i ostrva Veliki i Mali Školj u malostonskom (Neumskom) zalivu.

Pusićeva je rekla da je Sporazum bio spreman za ratifikaciju 2005. godini i da iz nekih razloga tada nije ratifikovan.

„Postoji velika vjerovatnoća da će na ovaj način i u toj formi biti predložen opet za ratifikaciju. O tome mi u Hrvatskoj razgovaramo već nekoliko mjeseci“, rekla je Pusić nakon što se prošle sedmice sastala sa ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom u Motovunu u Istri.

Lagumdžija je za „Dnevni avaz“ rekao da ostrva Veliki i Mali Školj u Neumskom zalivu treba da pripadnu BiH, ali da pri tom Hrvatska mora imati neku vrstu komunikacije između dvija dijela zemlje. On je upuzorio da to ne smije zadirati u suverenitet BiH.

Lagumdžija kaže da nema razloga da se ne prihvate principi i sporazum Tuđman-Izetbegović koji je potpisan prije 13 godina.

„Hrvatska će jednog dana sigurno imati interes da se Pelješac iz strateških i turističkih razloga poveže sa ostalim dijelom zemlje. Najvažnije je da izgradnja mosta bude u skladu sa međunarodnim i pravom BiH“, rekao je Lagumdžija.

On je potvrdio da će 19. septembru u Briselu biti održan sastanak s predstavnicima Evropske komisije s ciljem da se utvrdi mogućnost rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom na području saobraćaja, zdravstva i graničnog režima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: