Odnos zaposlenih i penzionera 1,16 prema jedan

SRNA - 07. маја 2013. 058.ba

Penzioneri

INFO – Broj zaposlenih u Republici Srpskoj veći je od broja penzionera i ta stopa zavisnosti od 1,16 prema jedan slična je u svim zemljama regiona, izjavio je danas Srni portparol Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja /PIO/ Srpske Tihomir Joksimović.

Prema njegovim riječima, odnos zaposlenih i penzionera u Federaciji BiH je lošiji i iznosi 1,14 prema jedan, dok je u Hrvatskoj 1,17 prema jedan.

Stopa zavisnosti u Crnoj Gori je 1,37 zaposlenih na jednog penzionera, u Sloveniji 1,43 prema jedan, u Srbiji 1,52 prema jedan, a najbolji odnos zaposlenih i penzionera ima Makedonija sa stopom zavisnosti od 1,77 prema jedan.

Prema podacima Fonda PIO, broj zaposlenih u Republici Srpskoj je 276.195, a broj penzionera 237.206.

Joksimović kaže da se dešava da broj zaposlenih i penzionera bude identičan, jer se uplate plata i doprinosa za zaposlene ne izvršavaju odmah po isteku jednog mjeseca, nego tokom cijelog narednog mjeseca.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj ima oko 30.000 zaposlenih za koje poslodavci ne uplaćuju ili, najčešće, neredovno uplaćuju doprinose.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.