Osnovan “Andrićev konak”

22.10.2013.

Hotel Višegrad

“Andrićev konak” DOO uzima pod okrilje ugostiteljstvo i turizam u Višegradu

VIŠEGRAD – Većina odbornika SO Višegrad danas su usvojili Odluku o osnivanju privrednog društva „Andrićev konak“ DOO za ugostiteljstvo i turizam.

Za vršioca dušnosti direktora novoformiranog preduzeća imenovan je Marko Božić, diplomirani ekonomista. Za ovakvu Odluku glasalo je 14 odbornika koji čine skupštinsku većinu na čelu sa SDS-om a odbornici SNSD-a koji su imali niz primjedbi na takav prijedlog, nisu željeli učestvovati u glasanju.

U maju ove godine, lokalna skupština je donijela Odluku da opština od preduzeća „Srbinjeputevi“ iz Foče kupi u trajno vlasništvo sedam turističko-trgovinskih objekata i plac površine 350.000 metara kvadratnih. Kupljen je hotel “Višegrad” pored Sokolovića ćuprije, zatim bivši hotel “Lotika”, motel na Bikavcu, robna kuća, zgrada nekadašnjeg preduzeća “Panos”, salon namještaja i samoposluga u Kozačkoj ulici.

Sva imovina kupljena je za 5,8 miliona maraka a prodavcu će se isplatitit u fiksnih 120 rata u periodu od deset godina.

Opština se za otkup pomenutih objekata kreditno zadužila 5,6 miliona maraka.

Prema ugovoru, tek nakon uplate posljednje marke, opština Višegrad će moći u potpunosti raspolagati ugostiteljskim objektima.

“Na ovaj korak smo se odlučili jer želimo turistima ponuditi objekte sa ukusom i komforom, dostojne onih koji žele odsjesti u Višegradu i ostaviti tu novac. Procjenili smo da nam je to neophodno u vrijeme kada Višegrad postaje sve zanimljivija turistička destinacija, zahvaljujući kulturno istorijskom blagu i prirodnim bogatsvima ove opštine”, pojasnio je načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković.

Objekti i zemljište pripadali su do 2005. godine višegradskim preduzećima “Višegradpromet” i “Panos” kada ih je u procesu privatizacije kupio privatnik iz Foče, Gordan Pavlović koji je skoro sav poslovni prostor stavio pod kiriju, kao i hotel “Višegrad”.

Mira Andrić