Za dvije godine 24 nove kuće

Tekst i foto Sreten Mitrović - 04. juna 2014. 058.ba

Povratnička kuća u Rogatici

ZBRINjAVANjE IZBJEGLIH I RASELjENIH U ROGATICI

ROGATICA – U nastavku realizacije projekta ZP10 koga preko Fonda za povratak BiH i u saradnji sa lokalnom zajednicom finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i resorno federalno ministarstvo BiH, u opštini Rogatica prošle godine sanirano je 13 stambenih jedinica i po sistemu „ključ u ruke“ ili kroz paket građevinskog materijala, predato povratnicima srpske i bošnjačke nacionalnosti u Rogatici i mjesnim zajednicama Kozići, Mesići, Kukavice i Žepa. Finansijski gledano ovo je investicija od 236.108,7o maraka, rekao je, pojašnjavajući informaciju o realizaciji projekta sanacije i rekonstrukcije objekata u ovoj opštini, Rade Jovanović, načalnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Administrativnoj službi opštine.

Na tome se nije stalo. Ove godine u planu je da se iz sredstava Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srspke izgradi novih 11 kuća za interno raseljene Srbe u vrijednosti od 300.000 maraka.

Kuće u vrijednosti od 20 do 30 hiljada maraka, zavisno od broja članova u porodici, gradiće se u Rogatici i selima Vražalice, Solakovići, Sudići i Bulozi.

Rok za izgradnju ovih kuća, takođe, po sistemu „ključ u ruke“ je kraj septembra ove godine.

– Za sve kuće koje su građene prošle i koje će se graditi ove godine, lokalna zajednica je bila nosilac obilaska terena, pripreme teničke dokumentacije, raspisivanja oglasa za odabir izvođača radova, nadzora, izdavanja potrebnih dozvola i tehnički prijem objekata. Ono što je u ovome loše jeste činjenica da je jedan dio kuća, posebno onih čija je izgradnja išla preko Federalnog ministarstva, građene su suprotno Zakonu o uređenju prostora i građenja i imaju za posljedicu povećanje broja nelegalno izgrađenih objekata na području opštine, naglasio je načelnik Jovanović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: