Stećci u BiH na listi svjetske baštine UNESKO-a, među njima i stećci u Čelebićima

09.08.2018.

FOČA – U Muzeju Stare Hercegovine u Foči danas je otvorena izložba „Stećci – svjetska baština“, na kojoj su na panoima prikazane nekropole iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Stećci su srednjovjekovni nadgrobni spomenici koji su susreću na gotovo cijelom području Bosne i Hercegovine, te u dijelovima Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Istraživanja su pokazala da oni potiču iz druge polovine 12.vijeka, a najintenzivnije su se izrađivali u 14. i 15.vijeku.

U Bosni i Hercegovini i tri susjedne zemlje nalazi se oko 60.000 stećaka od ukupno 70.000 koliko se procjenjuje da ih ima. To je podstaklo eksperte iz ove oblasti da stećke nominuju za upis na listu svjetske baštine UNESKO-a, što se, nakon sedmogodišnjeg rada, desilo 2016.godine. U okviru promocije stećaka ova izložba prikazana je u brojnim državama širom svijeta, a sada se stećci promovišu u lokalnim zajednicama, kaže pomoćnik ministra civilnih poslova BiH za nauku i kulturu Biljana Čamur Veselinović: „Želimo građanima da približimo stećke, da im približimo naše kulturno nasljeđe, te da ih upoznamo sa vrijednošću koja je prepoznata kao jedinstvena i univerzalna i kao takva proglašena za svjetsku baštinu“.

Najviše stećaka koji su upisani na listu svjetske baštine UNESKO-a, 20 od 28, nalazi se u Bosni i Hercegovini na brojnim lokalitetima, dodaje Veselinovićeva. „Od 28 stećaka na listi svjetske baštine 20 se nalazi u Bosni i Hercegovini i to u 18 opština. Po tri su u Srbiji i Crne Gori i dvije nekropole u Hrvatskoj. Ono što je bitno jeste da se na ovim prostorima štiti fenomen stećka i da ima najveći nivo zaštite“, zaključila je Čamur Veselinović.

Jedan od lokaliteta sa stećcima koji je upisan na listu svjetske baštine UNESKO-a je i lokalitet Mramor Crkvina Vrbica, koji se nalazi u Mjesnoj zajednici Čelebići, na području opštine Foča. Lokalna turistička organizacija već ih je počela promovisati, a u nastavku slijede aktivnosti koje će stećke u Vrbici učiniti atraktivnim turističkim lokalitetom. „U toku je priprema turističke signalizacije i obavještajnih tabli, od kojih će se jedna nalaziti pred zgradom Muzeja kako bi se posjetioci tim putem mogli upoznati sa stećcima u Vrbici, a jedna će biti na samom lokalitetu. Poslije toga slijedi dosta posla oko uređenja lokaliteta, uređena pristupnog puta te poslovi oko restauracije znakova na stećcima. Naš zadatak je da ovaj lokalitet uredimo i da ga kvalitetno promovišemo kako i zaslužuje ovako važno kulturno-istorijsko nasljeđe“, rekla je direktor Turističke organizacije Ljeposava Đajić.

Obaveza četiri države na čijim teritorijama se nalaze stećci je da u narednom periodu donesu jedinstvenu metodologiju za konzervaciju stećaka, kako bi se zadržala autentičnost ovih nekrolopa.

Izložba, čiji su organizatori Ministarstvo civilnih poslova BiH, opština Foča i Turistička organizacija Foča, biće dostupna posjetiocima naredna dva dana.