Zabranjena zloupotreba ličnih podataka, zaraženih virusom korona

Opština Višegrad - 10. jula 2020. 058.ba

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je da je zabranjeno objavljivanje ličnih podataka osoba pozitivnih na virus korona, kao i imena osoba kojima je određena kućna izolacija.

„Riječ je o podacima zdravstvenog stanja i oni spadaju u kategoriju ličnih podataka, koji su posebno zaštićeni i ne smiju se objavljivati, jer se na taj način krše zakonske odredbe“, naveo je Đurević.
On je pozvao sve da poštuju pravila struke i da ne objavljuju lična podatke, već samo informacije koje su dozvoljene, a odnose se na trenutno stanje zaraženih i broj oboljelih.

„Ukoliko se utvrdi da je došlo do zloupotrebe podataka, lica koja budu zloupotrebljavala lične podatke biće sankcionisana“, istakao je Đurević.
Ljekar Doma zdravlja Višegrad Darko Lečić rekao je da lični podaci pacijenata ne smiju biti dostupni javnosti i da je obaveza svih zdravstvenih radnika da te podatke čuvaju.
On je istakao da će biti preuzete sve neophodne mjere da se pronađu lica koja su slučajno ili namjerno zloupotrebljavala podatke zaraženih osoba.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.