Zabilježeno u Čajniču – Sela bez grobara

21.12.2021.

ČAJNIČE – Povećana smrtnost izazvana posebno pandemijom virusa „Kovid 19“ na jednoj strani i odlazak radno sposobmog stnovništva na drugoj strani iznjedrili su jedan novi problem u selima opštine Čajniče. Riječ je o problemu da u većem broju sela nema ko da iskopa grobnice za sahranjivanje umrlih.

Taj problem „na svojoj koži“ posebno je ovih dana osjetio Momir Gigović, penzioner iz Pljevalja. On je trebao da u selu Zaborak, sjedištu najveće mjesne zajedfnice u opštini Čajniče, sahrani majku (Milu) koja je umrla u 88 godini života. Da nađe nekoga ko će grob iskopati tražio je u krugu od 50 kilomtara iako visina novčane nagrade nije bila upitna.

Majku, reče on, sahranio sam zahvaljujućio pomoći nekih mojih starih prijatelja i poznanika u Novom Goraždu, udaljenom skoro 50 kilometara od Zaborka u kome se nalazi grob moga oca (Voje) koji je umro nakon egzodusa Srba iz Goražda 1992. godine.

Da mi je, dodaje Momir, sav svijet govorio da ću dan i po izgubiti tražeći dva čovjeka da mi pomognu da iskopam grob majci ne bih vjerovao. Zato, jeza me hvata od pomisli kakve nas sudbine čekaju poslije dvije ili pet godina. Sela su nam ostala prazna, na starim i iznemoglim koje su pritisle godine, a mladih ni lučem ne možemo naći, dodao je Momir koji već 30 godina živi daleko od rodnog Novog Goražda.

Ono što zbrinjava, Momirov problem u ovim krajevima nije usamljen. Takvih primjera ima i u drugim selima ovog dijela Srpske i BiH. Jednim dijelom rješavaju ga registrovane firme za pogrebne usluge, kao što je „Mir“ u Rogatici, čiji vlasnik Dragan Sokolović, reče da i oni ponekad imaju problem angažovanja onih koji su sposobni i uvijek voljni da iskopaju grobno mjesto, pogotovo ako se jednog dana desi da se moraju iskopati dvije, ili ne daj Bože, više grobnica, u grobljima dva udaljenija sela, a i to se dešava. Inače, taj posao uglavnom obavljaju stariji ljudi. Moj najmlađi „grobar“ je sa 58 godina. Mlađih nema. U potrazi za boljim životom otišli u gradove, pa i inostranstvo, a oni koji su još ostali u selima nerado se odlučuju da rade taj posao, iako zarada nije niska. Naprotiv.