Okončani „Dani Vojislava Lubarde“ u Rogatici

18.06.2022.

VOJO PONOVO MEĐU SVOJIMA

ROGATICA – Dvodnevne kulturne manifestacije (juče i prekjuče, 16. i 17. juna) u okviru sada već tradicionalnih „Dana Vojislava Lubarde“, kojim se u Rogatici vraćaju sjećanja na poznatog srpskog književnika i akademika Vojislava Lubardu, rođenog u ovom malom mjestu na istoku Republike Srpske, čije ime od juna 2018. nosi ovdašnja Narodna biblioteka, koja je uz podršku Opštinske uprave i načelnika Milorada Jagodića, uspješno su okončane.

Lubardi u čast prošlog četvrtka u prostorijama Centra za kulturu održana je promocija prvog izdanja knjige „Dnevnik ratnog hirurga“ Miodraga Lazića. U prisustvu većeg broja slušalaca i poštovalaca djela i lika, posebno onih koji su u Rogaticu došli sa egzodusom Srba iz Sarajeva početkom 1996. godine, o knjizi je nadahnuto i sa velikim pijetetom govorio profesor na Univerzitetu u Nišu i na Filozofskom fakultetu u Palama Goran Maksimović.

Malo je knjiga, rekao je on, napisanih na srpskom jeziku koje iskazuju takvu duboku odanost srpskom narodu i visokim humanističkim idealima koji potvrđuju grandioznu misiju i djelo jedne ličnosti, kao što je „Dvenik ratnog hiorurga“ Miodraga Lazića koji je u najtežim danima i nezamislivo za hirurge teškim uslovima izvršio preko 3.500 operacija tik uz samo sarajevsko ratište kao „jednom od najkrvavijih koje je srpski narod imao u svojoj viševjekovnoj istoriji“.

Cilj je, rekao je još Maksimović, da ljudi doktora Lazića pamte kroz djela koja je činio u nedavno minulom ratu i kroz dnevnik kojim je bar djelimično posvjedočio o svemu onome što se dešavalo na sarajevskom i drugim ratištima.

Drugi dan manifestacije protekao u znaku Lubardinog zavičaja, u koji je on simbolično pobnovo došao nakon smrti 2013. Okupio se dio lokalnih književnih stvaralaca da vrate sjećanje na svog poznatog sugrađanina. Riječ je o Miladu Obrenoviću, Slobodanu Ristoviću i bližem Vojislavljevom rođaku Milunu-Miši Lubardi, koji je za početak iznio u najkraće dio biografije Vojislava Lubarde, i njemu u čast pročitao jednu od svojih pjesama iz posljednje zbirke koja je objavljena počletkom ove godine.

Vraćanje sjećanja na Vojislava Lubradu uz čitanje nekih svojih pjesama obavili su i Milad Obrenović i Slobodan Ristović, a svoj prilog dali je i grupa srednjoškolaca Anja Duvnjak, Milica Nešković i Đorđe Konjokrad, iz recitatorske sekcije ovdašnjeg Srednjoškolskog centra „27. Januar“, čitanjem dijelova iz Lubardine knjige „Anatema“, kojom se on, na neki način branio od napada ondašnjeg sistema da je navodno „narušio bratstvo i jedninstvo naroda koji su živjeli u Rogatici i šire“, što je bio razlog za njegovo protjerivanje iz Sarajeva i odlazak u Beograd u kome je dobio niz priznanja, između ostalog i prestižnu NIN-ovu nagradu za 1989. godinu.

Ova kulturna manifestacija okončna je otvaranjem izložbe „Vojo Lubarda u zavičaju“ na kojoj su u prvom planu bile knjige i fotografije Vojislava Lubrde, ali i drugih zavičajnih stvaralaca koje čuva Zavičajno odjeljenje i koju će svi zainteresovani moći pogledati narednih 7 dana u čitaonici Biblioteke.

Dane Vojislava Lubarde rogatička biblioteka iskoristila je da uz podršku Opšrtinske uprave i načelnika Milorada Jagodića podijeli tradicionalne nagrade bajboljim čitaocima u posljedjnu ngodinu dana. Iz Odjeljenja za omladinu i odrasle ovo priznjanje dobila je Tanja Milutinović, a iz Dječijeg odjeljenja Jelena Đurić. Prigodne nagrade u vidu zahvalnica i skromnog novčanog priloga urućila im je zamjenik načelnika opštine Jelena Karadžić.

NOVINSKI ČLANCI

Rogatičkoj Narodnoj biblioteci ovdašnji novinar Sreten Mitrović (naš dugogodišnji saradnik iz Rogatice) poklonio je preko 2400 isječenih novinskih članaka koje je on objavio prije poslednjeg rata u sarajevskom „Oslobođenjju“, čiji je jedno vrijeme bio i profesionalni novinar, u „Zadrugaru“, „Borbi“, „Sportu“ i nekim drugim listovima bivše SFRJ.

Taj legat našeg saradnika uredno složen po godinama i datumima objavjivanja čuva se u Zavičajnom odjeljenju Biblioteke i iskorišćen je da bude dio izložbe ove godine posvećene Vojislavu Lubardi. Izazvao je veliko interesovanje onih koji su bili na otvaranju izložbe, a u Biblioteci se nadaju da će tako biti i narednih sedam dana koliko će zainteresovani imati priliku da je pogledaju. Jer, ima se šta vidjeti. Jednostavno, svojevrsna hronika opštine Rogatica kakvu nema i ne može ponuditi niko više.