Rogatički krompir pred Sarajlijama

27.10.2022.

ROGATICA – Drugu godinu uzastupno pod pokroviteljstvom opština Rogatica i Istočno Novo Sarajevo, naredne subote, 29. Oktobra, na Trgu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu održaće se izložbeno-prodajna manifestacija „Dan rogatičkog krompira i romanijskog skorup- -kajmaka“.

Na izložbi će se pojaviti proizvođači krompira, organizovani i gazdinstva, sa područja opštine Rogatica i proizvođači, uglavnom domaćice, organizovane u posebnom udruženju, iz opština Sokolac, Han-Pijesak i Rogatica. Oni će doći sa nadaleko čuvenim boričkim krompirom za jelo čija kampanja vađenja je tek okončana na preko 240 hektara zemljišta. Izvađeno je više hiljada tona kvalitetnog krompira, koji je, kako reče predsjednik Udruženja proizvođača krompira „Slanumprodukt“ Novak Motika, na pojedinim parcelama i ovog sušnog ljeta, davao i do 25 tona po hektaru.

Doći će i proizvođači romanijskog skorup kajmaka koji ovih dana uveliko rade na obezbijeđenju certifikata o zaštiti geografskog porijekla ovog poljoprivrednog proizvoda najčešće u režiji seoskih žena domaćica, koji, kako se tvrdi, na daleko nema premca.

Sa ove manifestacije koja polako prelazi u tradiciju, neće izostati ni proizvođači ostalih poljoprivrednih proizvoda – meda, proizvoda od voća i povrća i rakije s ciljem da svoju „robu“ prezentiraju u većim sredinama kakva je Istočno i posebno federalno Sarajevo.