Krčmenje imovine „Agrokombinata“ – „Supermarket“ dobio novog vlasnika

04.01.2023.

ROGATICA – Do posljednjeg rata“Agrokombinat“ bio je jedno od najvećih i najperspektivnijih radmih kolektiva u Rogatici, koji je,  kako se pričalo,  bio  mlađi brat „Agrokomerca“ iz Velike Kladuše, čiji utemeljivači su bili Stevo Obradović i Fikret Abdić. Objedinjavao je poljoprivredu sa dijelovima prerade, trgovinu na veliko i malo, ugostitljstvo od malih kafanica do holela „Borike“ i „Park“ u Rogatici sa oko 100 ležajeva, turizam svih vrsta, klaonicu sa širokom prodajnom mrežom u Sarajevu i nekim drugim okolnim mjestima.

Poslije rata ovaj kolektiv nikako nije mogao da stane na svoje noge. Transformacija sa državnog na novi sistem značilo je obavezni gubitak neke predratne djelatnosti, pa su brzo nestale brojne prodavnice mesa u Sarajevu i drugim mjestima, ne zna se šta bi sa poslovmnimprostorom u Majuru kod Šapca, smanjivao se broj zaposlenih i td. Iz godine u godinu smanjivan je obim posla, radnici nisu dobijali plate i po više mjeseci i to je bio razlog da je decembra 2016. nad preostalom imovinom čija je vrijednost bila oko 16 miliona maraka, uvede stečajni postupak.

Za stečajnog upravnika sud je odredio Radomira Jokića iz Teslića koji je nakon što je „povezao sve pokidane konce“ lošeg poslovanja, tek pred kraj sada već prošle, 2022. godine, uspio da ponudi na prodaju dio imovine „Agrokombinata“. Radi se o nepokretnoj imovini u vidu zgrada i zemljišta u ukupnoj vrijednosti od 1,6 miliona maraka.

Dominira početna cijena poslovnog prostora poznatog kao „Supermarket“ sa 604.000 maraka. Druge po visini cijene su zemljište i objekti bivše klaonice koje su ponuđene po cijeni od 586.000, a onda slijede „pekara“ na lokalitetu bivšeg „Žitoprometa“ u gornjem dijelu grada, sa cijenom od 280.000, zemlljište „9 stražara“ pored puta Mesići – Ustiprača za 42.000, poslovni prostor „Slatko ćoše“ za 41.000 i zemlljište i zgrada „Zadružni dom“ na Borikama za  39.000 maraka.

Pravo učešća u kupovini, rekao je stečajni upravnik Jokić, imala su sva pravavna i fizička lica uz uslov da uplate depozit u visini od 10 posto od početne cijene  vrijednosti   nekretnine za koju su zainteresova.

Nakon objavljivanja oglasa interes putem  telefona  bio je dobar. Ali, nažalost, na dan licitacije koja je obavljena u predvečerje Nove godine došlo je vrlo malo onih koji su ozbiljno došli da kupuju. Zbog toga je i prodata samo jedna nekretnina – „Supermarket“. Zainteresovana su bila dva lica , jedno pravno i jedno fizičko.

Obje ponude su prihvaćene i sada se čeka da prvo rangirani uplati ponuđeni i prihvaćeni iznos sredstava. Ako to  on neuiradi u ostavljenom roku, biće pozvat drugi  kupac da izvrši svoju ponudu. Nakon toga bi se „Supermarket“ sa svojih 563 kvadratna metra poslovnog prostora predao novom vlasniku, za koje namjene mi ne znamo, reče „stečajac“ Jokić.

Druga licitacija nekretnina „Agrokombinata“, sa samo neznatnim izmjenama cijena,  naglasio je Jokić, biće zakazana za februar.

Tekst i foto: Sreten Mitrović